maandag 25 februari 2013

ZINGENIk houd helemaal niet van 'zingen'.

Jawel, ik houd wel van zíngen, heel veel zelfs, aan het wandelen of aan het strijken, bij de supermarkt of op de fiets, steeds ben ik aan het zingen, maar ik houd niet van het woord zingen.


Wat is er zingend aan het woord zingen?

Moet je eens opletten:

De 'zzzz' houdt eerst alle adem tegen en dan volgt er de minst interessante klinker ever de 'iiii' die ook nauwelijks echt klinkt: iiiiiiiii, niet eens een hinnikend-paard-geluid. Als klap op de vuurpijl komt de ngngng, waarbij je tong in je keel elk geluid dat nog zou willen komen de pas afsnijdt, en als je de moed nog niet hebt opgegeven eindigen we met de saaiste uitgang ooit 'en', of 'un' zoals je gewoonlijk zegt.Als ik zing, wil ik beginnen met een

mmmmm , een zachte uitnodiging tot lekker, gevolgd door een ooooooo, een voortdurende opening van verwondering of verbazing, dan een ddddd als een korte aarzeling , heroverweging en dan oeoeoehoeoeoe de verbinding met de buitenwereld lang en uitbundig gestalte gegeven, netjes afgerond met een nnnnnn. Dat is pas zingen!Dus de volgende keer dat je me hoort in bos, huis, winkel of straat begrijp je dat ik aan het moodoehoen ben.

Klik hier om mijn website te bezoeken


3 opmerkingen:

  1. Zingen klinkt meer als zeuren. In welke taal klinkt zingen wel zoals het zou moeten klinken dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Daniël: cantare komt in ieder geval dichter in de buurt, hoewel dat woord begint met een keelklank en er alleen aaaa's in voorkomen, die ook weer zo erg tussen je kiezen zitten!

    BeantwoordenVerwijderen